چرا خودروهای الکتریکی؟
گرمایش جهانی؛ از مشکلات بزرگ دنیای امروز به شمار میرود که اهمیت استفاده از انرژیهای پایدار و مبارزه با پدیدهی تغییرات آبوهوایی را بیش از پیش نمایان ساخته است. به منظور حل این مشکلات؛ دولتها با هدف جلوگیری از افزایش آلودگی؛ صنایع خودرویی را تشویق به تولید خودروهای الکتریکی کردهاند. و در سالهای اخیر تعداد زیادی از کشورها به منظور ترویج و گسترش بازار خودروهای برقی، مشوقهای بسیاری را به شرکتهای خودروسازی ارائه دادهاند.
در نتیجهی تغییرات به وجود آمده در صنایع خودرویی؛ آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که تا سال 2030؛ استفاده از خودروهای الکتریکی از 3 میلیون به 125 میلیون افزایش پیدا خواهد کرد.
پیدایش خودروهای الکتریکی:
شاید برای شما این سوال پیش آمده است که اولین خودروی برقی در چه سالی تولید شد؟ و آغاز پیدایش خودروهای الکتریکی چه زمانی بوده است؟ باید گفت که در سال ۱۸۲۸ میلادی اولین خودروی الکتریکی توسط آنیوس ایستوان یدلیک، مخترع و مهندس مجارستانی ساخته شد. این خودرو قادر بود به سرعت ۴ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند که خیلی کندتر از یک اسب بود! البته ماشین مجارستانی به عنوان نمونهای از پتانسیلهای نیروی برق برای حمل و نقل زمینی طراحی شده بود و هرگز به مرحله تولید انبوه نرسید؛ اما در دههی 1892 خودروهای برقی در مقیاس تجاری توسط ویلیام موریسون تولید گردیدند.
در ابتدا و در اوایل قرنهای 19 و 20 خودروهای الکتریکی محبوبیت و رواج بیشتری از ماشینهای بنزینی داشتند. اما با پیشرفتهای شکل گرفته در تکنولوژی موتورهای درونسوز (احتراقی)، و دلایلی همانند محدودیت ظرفیت و عمر باتریها، سرعت و برد کمتر در مقایسه با خودروهای بنزینی و نبود شبکه مناسب برای شارژ باتریها؛ رفته رفته استفاده از خودروهای الکتریکی کاهش پیدا کرد.
گسترش خودروهای الکتریکی:
در دههی اخیر با گسترش اهمیت مسائل زیست محیطی؛ خودروهای الکتریکی مجددا مورد استقبال و توجه بسیار قرار گرفتند. چرا که خودروهای الکتریکی نسبت به خودروهای احتراقی به کاهش قابل آلودگی هوای محلی، کاهش گازهای گلخانهای و غیره کمک میکنند.
از سال ۲۰۱۰ تا به امروز، فروش خودروهای الکتریکی با رشد بسیاری روبهرو بوده است و در سال 2023 میلادی نزدیک به 40 میلیون دستگاه از این نوع وسیلهی نقلیه در خیابانها و جادههای جهان تردد میکنند. و تنها در سال 2023 حدود 18 درصد از کل فروش خودروهای جهان را شکل دادند.
پرفروشترین خودروهای الکتریکی:
:در ادامهی این مقاله به معرفی پرفروشترین خودروهای الکتریکی در سال 2024 میپردازیم:
-
بیوایدی هان
دهمین خودروی پرفروش از لیست پرفروشترین خودروهای الکتریکی در سال 2024 خودروی بی وای دی هان بوده است که از سال 2020 تاکنون در خط تولید قرار دارد. این خودرو تنها در سال 2022 با افزایش 133 درصدی فروش نسبت به سال قبل داشته است که بیانگر موفقیت این خودرو در بازار میباشد. خودروی الکتریکی هان از آخرین فناوریها در صنعت خودروهای الکتریکی را ترکیب میکند و اولین مدل تولید انبوه خودروهای الکتریکی در جهان است که از باتری فوق ایمن Blade استفاده میکند. به این ترتیب این خودرو استانداردهای جدیدی را برای خودروهای الکتریکی در سراسر جهان از نظر ایمنی، عملکرد تعیین نمود.
مقالهای از رقابت تسلا و بیوای دی را بخوایند: بیوایدی؛رقیب جدید تسلا
-
BYD Dolphin
این خودروی هاچ بک به لطف طراحی داخلی هوشمند فضای زیادی را برای حداکثر 5 سرنشین ارائه میدهد؛ و موفق شده است که در تستهای تصادف انجام شده توسط موسسه ایمنی Euro NCAP بالاترین امتیاز 5 ستاره را کسب کرده است.
این هاچبک برقی میتواند با یکبار شارژ، توان پیمایش ۴۰۰ کیلومتری ارائه میدهد و در زمان ۱۲ ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت میرسد. این خودرو برای تردد درون شهری بسیار مناسب است.
-
BYD Destroyer 05
Destroyer 05 اولین محصول از سری خودروهای وارشیپ بی وای دی میباشد؛ که اولین بار در نمایشگاه خودروی گوانگژو ۲۰۲۱ معرفی شد. گقته میشود که هدف از تولید این خودروی برقی جذب مشتریان جوان بوده است.
-
ITO M7
برند آیتو - Aito - مخفف عبارت Adding Intelligence To Auto به معنای «افزودن هوش به خودرو» میباشد؛ و از مدتی پیش با همراهی شرکتهای سوکُن و هواوی آغاز به کار نموده است. خودروی هیبرید آیتو M5 نخستین محصول این برند چینی بوده است آیتو M7، دومین خودروی تولید شده توسط این شرکت میباشد.
-
بی وای دی یوان پلاس
این خودرو نیز از دیگر خودروهای الکتریکی شرکت چیینی بیوایدی و یک SUV کاملاً الکتریکی، با یکبار شارژ قابلیت طی 410 کیلومتر برا دارد.. همچنین از باتری پیشرفته BYD Blade تغذیه میکند که دارای قابلیت شارژ سریع و ویژگیهای ایمنی جامع است.
-
BYD Siegel/Dolphin Mini
بی وای دی Seagull بخشی از سری Ocean است و پایینترین سطح خودروهای تولیدی این شرکت محسوب میشود. این خودرو؛ ارزانترین خودروهای الکتریکی BYD به شمار میرود؛ چرا که این شرکت برای رقابت در بازار خودروهای الکتریکی قیمت خود را در مارس 2024 به 9600 دلار کاهش داد. البته باید این نکته را ذکر کرد که پس از موفقیت بیوایدی دلفین در چین و برخی کشورهای دیگر، خودروساز چینی تصمیم گرفت نام هاچبک برقی سیگال را در برخی بازارها از جمله در بازار آمریکای جنوبی، به دلفین مینی تغییر دهد.
-
تسلا مدل ۳
تسلا مدل ۳ در سال ۲۰۱۷ معرفی شد. این خودرو در سال ۲۰۲۰، لقب پرفروشترین خودروهای الکتریکی تاریخ را با فروش بیش از ۸۰۰ هزار دستگاه تا ماه دسامبر به خود اختصاص داد. و نهایتا به مدت سه سال، از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰، پرفروش ترین خودروی برقی جهان بوده و اولین خودروی برقی است که فروش جهانی آن بیش از یک میلیون خودرو رسید.
-
BYD Qin Plus
Qin Plus به صورت الکتریکی و هیبریدی به بازار عرضه خواهد شد. به گفتهی BYD این خودرو تجربهی رانندگی جذابی را ارائه میکند و سازگاری آن با محیطزیست از ویژگیهای اصلی آن محسوب میگردد. مقایسهی BYD Qin با دیگر همردههای چینی همانند آریزو یا جک؛ برتری طراحی محصول بیوایدی نسبت به سایر رقبا را نشان میدهد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید این مدل تحت سرپرستی ولفگانگ اگر (Wolfgang Egger) که با لامبورگینی و آئودی همکاری داشته است، طراحی گردید.
-
BYD Song Plus
بیوایدی سانگ یکی از پرفروشترین و محبوبترین محصولات این خودروساز چینی بوده است که برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ معرفی شد شرکت چینی بیوایدی این خودرو را برای رقابت با تسلا Y روانه بازار کرد. همچنین اخیراً مدل جدیدی برای سال 2025 از این خودروسازی معرفی شده که با قیمت رقابتی از 21 هزار دلار شروع میشود.
برخلاف بسیاری از کراس اوورهای چینی که بهویژه از سال ۲۰۲۱ به بعد تولید شدهاند، بیوایدی سانگ پلاس ظاهر به نسبت ساده اما متین و باوقارتری ارائه میدهد که میتواند مورد توجه افراد با گرایشهای کلاسیک قرار بگیرد.
-
تسلا Y
خودروی برقی تسلا مدل Y موفق به کسب عنوان پرفروشترین خودروی سال ۲۰۲۳ شده است. دادهها نشان میدهند که تسلا مدل Y در سال ۲۰۲۳ به فروش ۱.۲۳ میلیون دستگاه رسیده است که نسبت به سال ۲۰۲۲ رشد ۶۴ درصدی را نشان میدهد. البته میزان رشد فروش مدل Y در سال 2022 رشد ۹۱ درصدی را نسبت به سال 2021 ثبت کرد. مدل Y تا حدودی سایز مدل X را با ظاهر مدل 3 ترکیب کرده است. با این حال اشتراکات تسلا Y با مدل 3 به حدی است که گفته شده 75 درصد از قطعات این دو مدل با هم مشترکاند! با این وجود این خودروهای الکتریکی مشتریان هدف متفاوتی داردند.
این خودرو در سراسر جهان؛ ازجمله در ایالات متحده، اروپا و آسیا بسیار محبوب است. از عوامل اصلی تبدیل تسلاY به پرفروش ترین خودروی اروپا در سال ۲۰۲۳، کاهش قیمتهای پیاپی آن است. علاوه بر این؛ معافیت مالیاتی خودروهای برقی در آلمان نقش کاملاً موثری در افزایش استقبال از تسلا مدل Y ایفا کرده است و باعث شده که این خودروی آمریکایی با جذب ۴۵۸۰۰ مشتری آلمانی، پرفروشترین اتومبیل برقی این کشور در سال ۲۰۲۳ شود.
خودروهای الکتریکی ایرانی:
اولین خودروی الکتریکی در ایران در سال 1381 و با نام آریانا معرفی شد. آریانا ۷۹۲ قدیمیترین خودروی الکنریکی ایرانی است. نکته جالب توجه درباره این خودرو آن است که هیچیک از مشخصات فنی مورد ادعای طراح و سازنده آن به اثبات و تایید رسمی نرسید و سازندهاش بعدها مورد پیگیرد قانونی قرار گرفت.
پس از آن، خودروی قاصدک نصیر در دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین ساخته شد. رونمایی رسمی این خودرو در سال ۱۳۸۸ صورت گرفت و با کمک قطعاتی از با تیبا؛ قادر بود تا با یک بار شارژ باتری، مسافت ۹۰ کیلومتری را طی کند. حداکثر سرعت این خودرو نیز در همین حدود بود.
با ورود به دههی 90، دانشگاهها و شرکتهای خودروسازی بسیاری دست به طراحی و تولید نمونههای اولیه از خودوروهای الکتریکی زدند. پس از قاصدک خودروی مینور در ۱۳۹۰، کوادرا Q1در سال ۱۳۹۳ توسط دانشگاه آزاد اسلامی قزوین، و البرز EVسال ۱۳۹۳ به عنوان اولین پراید برقی توسط دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرج بازطراحی گردید.
در سال 1936 ساینای برقی معرفی؛ و در اولین نمایشگاه تحول صنعت خودرو پیش روی بازدیدکنندگان قرار داده شد. این خودرو اگرچه ساینا نامگذاری شده، اما هاچبک و در اصل ترکیبی از ساینا و کوییک به حساب میآید. هدف از طراحی این خودرو کاهش آلودگی هوا و افزایش راندمان انرژی میباشد. این خودرو اما به دلایل مختلف، از جمله تحریمهای اقتصادی و کمبود قطعات، هیچگاه وارد فاز تولید انبوه نشد.
پس از آن خودروهای الکتریکی برقی دیگر نیز به بازار معرفی شدند، آخرین خودروی الکتریکی عرضه شده به بازار توسط خودروسازان داخلی؛ ریرا نام دارد. نسخه برقی ریرا اولین بار در پاییز 1402 و در حین دومین دوره از نمایشگاه تحول صنعت خودرو 1402 برای اولینبار رونمایی شد. ریرا با کمک باتریهایی که ظرفیت 52 کیلوواتساعت، میتواند حدود 161 اسببخار قدرت و 300 نیوتنمتر گشتاور تولید کند.
لازم به ذکر است که نسخه بنزینی ریرا، مجهز به موتور EF7 پلاس ایرانخودرو است که با حجم 1.7 لیتر و با کمک توربو، میتواند 160 اسببخار و 240 نیوتنمتر تولید کند.
این خودرو از جمله محصولات داخلی بود که از ابتدا توجه بسیاری را به خود جلب کرد و رونمایی آن همراه با حاشیههای فراوان همراه بود. علاوه بر طراحی نسبتا مدرن و بروز، این خودرو امکانات مناسبی را نیز ارائه میدهد و به عنوان اولین کراس اوور ملی شناخته میشود. برای ایران خودرو، ریرا محصولی ویژهای محسوب میشود و به عنوان پرچمدار محصولات این شرکت محسوب میشود. آذر 1403؛ شرکت ایران خودرو، در روز شنبه، مورخ 24 آذرماه، اولین سری محصول پیشرفته خود، یعنی ریرا، را به مشتریان تحویل داد.
البته این خودرو حاشیههایی را نیز به هماره خود دارد؛ به عنوان مثال با وجود تأکید سازنده بر ملی بودن ریرا، گفته میشود که بخش قابل توجهی از قطعات ظاهری و فنی آن توسط شرکتهای چینی تأمین شده است. و شایعهها حاکی از آن است که جعبه فرمان برقی ریرا توسط شرکت چینی Zhuzhou ELETE electro mechanical کلید استارت یا سامانه ورود بدون کلید و استارت دکمهای ریرا نیز توسط شرکتی به نام paso electronics technology تأمین میشود.
بازدید: 9