این کد خطا چه معنایی داره؟
این کد خطا چه معنایی داره؟

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خطا چیست؟ اگر در حال مطالعه‌ی این مقاله هستید مطمئنا این سوال برای شما هم پیش آمده است. برای اینکه با مفهوم کد خطا، معنای آن‌ها و چگونگی استخراج کد خطا به وسیله دستگاه‌های دیاگ آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

هنگامی که چراغ چک خودرو روشن می‌شود، یعنی در بخشی از سیستم خودرو خطا و ایرادی وجود دارد؛ و برای درست کار کردن خودرو باید این مشکل را برطرف کرد. برای عیب‌یابی خطاهای خودرو و ایسیو از دستگاه دیاگ یا همان عیب‌یاب استفاده می‌کنند. خودروهایی که از سیستم عیب‌یابی بر مدار یا OBD برای ارتباط دستگاه دیاگ با ایسیو استفاده می‌کنند، و معمولا کدهای خطای استانداردی برای این کار دارند که به آن  (Diagnostic Trouble Codes) DCT می‌گویند.

 

دیاگ خودرو چیست؟

دیاگ

کلمه‌ی دیاگ که مخفف کلمه دایاگنوستیک (Diagnostic) است. دیاگ از طریق انجام نوعی عملیات خطایابی توسط دستگاه مخصوص اطلاعات را از کامپیوتر خودرو استخراج می‌کند؛ سپس با آنالیز کدهای خطا موجود در آن، می‌توان به ایرادهای جزیی و کلی خودرو پی برد. به عبارت دیگر؛ به عیب‌یابی خودرو از طریق کامپیوتر خودرو، دیاگ گفته می‌شود.

کلیت کار دستگاه دیاگ خودرو به طور ساده به این صورت است که هر مشکلی که در خودرو به وجود آید یک کد خطا یا ارور مربوط به آن مشکل در کامپیوتر خودرو درج خواهد شد. حال دستگاه دیاگ با متصل شدن به خودرو می‌تواند ارورها یا کدهای خطایی که در کامپیوتر خودرو ثبت شده‌اند را بخواند، و اطلاع دهد که دقیقاً در خودرو چه مشکلی به وجود آمده است. از این رو می‌توان گفت که دستگاه دیاگ در واقع یک کدخوان است. یعنی در واقع یکی از کارهای اصلی دستگاه دیاگ؛ خواندن و شناسایی کدهای خطایی است که در کامپیوتر خودرو ثبت شده‌اند.

 

دیاگ زدن یعنی چه؟

اصطلاح دیاگ زدن خودرو به این معنی است که بتوان با استفاده از اطلاعاتی که کامپیوتر خودرو در اختیار ما قرار می‌دهد، خودرو خود را عیب‌یابی نموده و بتوانیم اشکالات به وجود آمده در آن را شناسایی نماییم. اصولا هر کارخانه خودروسازی سیستم عیب‌یابی مخصوص به خودش را دارد و از این لحاظ نمی‌توان هر خودرویی را با هر سیستمی عیب‌یابی نمود و یا به اصطلاح دیاگ زد. به همین دلیل عموما هنگام مراجعه به تعمیرگاه‌ها برای عیب‌یابی خودرو، هنگام اتصال دستگاه دیاگ به خودرو اولین سوالی که توسط دستگاه پرسیده خواهد شد، انتخاب نوع خودرو و مدل آن می‌باشد.

 

کد خطا چیست؟

کد خطا ترکیبی از چند عدد و حروف است که با ایراد خاصی از خودرو مطابقت دارد. انجمن مهندسان خودرو اولین بار فهرست این کدهای خطا را تهیه کردند تا تمام خودروسازانی که باید از قوانین آلایندگی OBD II در ایالات ‌متحده پیروی کنند از کدهای این فهرست بهره ببرند. بعد از آن خودروسازان اروپایی و آسیایی نیز فهرست یکسانی از کدهای خطای پایه را انتخاب کرده‌اند. به طور کلی فهرست کدهای خطا به 4 گروه اصلی تقسیم می‌شوند:

1. کدهای مربوط به موتور، گیربکس و سیستم آلایندگی که با حرف P نمایش داده می‌شوند و مخفف Powertrain به معنای سیستم انتقال قدرت هستند.

2. کدهای مربوط به سیستم تهویه مطبوع، روشنایی، ایربگ‌ها و موارد دیگر که با حرف B نمایش داده می‌شوند .و مخفف Body به معنای بدنه خودرو می‌باشند.

3. کدهای مربوط به سیستم ضدقفل ترمز، سیستم تعلیق و فرمان الکتریکی که با حرف C نمایش داده می‌شوند و مخفف Chassis به معنای شاسی خودرو است.

4. کدهای مربوط به رابط سیم‌کشی و واحدهای الکترونیکی شبکه محلی دستگاه کنترل که با حرف U نمایش داده می‌شوند که به ارتباطات شبکه اشاره دارد.

 

نحوه خواندن کدهای خطا:

کد خطا

 

انواع کدهای خطا:

کد خطای موقت:

تصور کنید که در حال رانندگی در جاده هستید و به یک دست انداز برخورد می‌کنید که باعث حرکت شمع یا وایرها می‌شود. وایرها به‌ اشتباه تکان می‌خورد و که باعث می‌شود تا شمع جرقه خوبی نزند. نتیجه نهایی این است که ماشین یک‌ لحظه موج زده و با لرزش کار کند بنابراین برای یک یا دو ثانیه احتراق به‌ درستی انجام نمی‌شود و یک کد موقتی شکل می‌گیرد. معمولاً در این صورت متوجه روشن شدن نشانگر هشدار یا چراغ چک نخواهید شد. این به این دلیل است که از آنجایی‌ که فقط یک‌ بار و به‌ طور خلاصه این خطا اتفاق افتاده است، رایانه خودرو هیچ مشکلی را تشخیص نداده و بنابراین هیچ کد دائمی را نمایش نمی‌دهد.

کدهای موقت یا در انتظار؛ اساساً یک گزارش اولیه یا لحظه‌ای درباره‌ی موتور خودرو و یا هر یونیت دیگر خودرو می‌باشد. در برخی مواقع یک نقص تصادفی در طول چرخه فعالیت خودرو ایجاد می‌شود؛ اما این اتفاق فقط برای یک ثانیه طول خواهد کشید؛ این امر باعث شکل گرفتن خطای «موقت» می‌گردد. معمولاً کدهای معلق خیلی شدید نیستند، اما باید ذکر کرد که نادیده گرفتن آن‌ها اشتباه است. بنابراین حتماً تعمیر و بررسی کدهای موقت را پیگیری کنید. کدهای خطای موقت اساساً یک نوع کد “تعمیرات پیشگیرانه” هستند. درواقع نشان‌دهنده مشکلی در خودرو نیستند تا زمانی که به‌ طور متوالی اتفاق بیفتند.

کد خطای ذخیره‌ شده:

کدهای ذخیره‌ شده کمی پیچیده‌تر از کدهای معلق یا موقت هستند. این کدها برای مقاصدی مشخص، اقدامات احتیاطی ایمنی و یا به دلیل شناسایی نقص توسط کارخانه ایجاد شده‌اند. درنهایت رایانه عیوب بسیار زیادی را تشخیص می‌دهد و هنگامی‌ که استدلال مناسب را پیدا کند، کد خطای مربوطه را در رایانه ذخیره و سپس چراغ هشدار را روشن می‌کند. همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد؛  تقریبا همه‌ی تولیدکنندگان خودرو تقریباً از همان “کد خطا” برای بسیاری از علائم مشابه استفاده می‌کنند. به‌عنوان‌مثال، اصطلاح P0420 معمولاً به معنای مشکل مبدل کاتالیزوری است و در بسیاری از خودروها به همین معنی گزارش می‌شوند.

به‌طور خلاصه، تفاوت بین کدهای دائم و موقت ساده است. یکی از کدها باعث روشن شدن چراغ هشدار می‌شود زیرا یک نگرانی مطمئن را تشخیص داده است؛ و دیگری فقط به‌ عنوان یک اقدام پیشگیرانه وجود خواهد داشت. با این حال با استفاده از دیاگ شما می‌توانید این نوع کدها را از یکدیگر تفکیک کنید.

کد خطای جاری:

خطای جاری خطایی است که در حال حاضرا در خودرو وجود دارد و یونیت کنترل‌کننده و یا حسگر پیوسته گزارش خطا را ارسال می‌کند، به‌ عبارت‌ دیگر پس از تعداد معینی از سفر خطا دوباره رخ می‌دهد. در این صورت خطا به‌ عنوان خطای جاری گزارش می‌شود. در صورت پاک‌سازی خطای جاری با دیاگ به دلیل برطرف نشدن نقص همچنان خطا مشاهده خواهد شد.

کد خطای غیر جاری:

در صورتی‌ که خطا توسط حس‌گرهای کنترل‌کننده خودرو (یونیت کنترل) گزارش نشود کامپیوتر خودرو خطا را به وضعیت غیر جاری تغییر می‌دهد. پاکسازی خطا معمولاً خطای غیر جاری را از بین می‌برد. کد خطای غیر جاری خیلی خطرناک نبوده اما نیاز به بررسی جهت پیشگیری و جلوگیری از رخ دادن مجدد دارد.

*دستگاه پرتابل نگارخودرو یکی از دستگاه‌های دیاگ مولتی برند بوده که میتوان با استفاده از این دستگاه تمامی کدهای خطای خودروهای رایج در ایران را بخوانید و خودرو را عیب‌یابی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا خرید دیاگ نسل دونگار خودرو می‌توانید نام و شماره تماس را در این صفحه وارد کنید.


انتشار: 1401/08/01
بازدید: 3539
Shortcut keys: Prev=Right , Next=Left
شما می‌توانید نظرات خود را درباره این مطب در فرم زیر ارسال نمایید.
نظری ثبت نشده است شما اولین نفری باشید که درباره مطلب فوق اظهارنظر کنید.

تماس با ما

  • کارخانه و دفتر مرکزی: بابل، کیلومتر 7 جاده جدید بابل به آمل. کدپستی: 4758311150 صندوق پستی: 47135159
  • تهران: خیابان توحید، جنب مترو توحید، طبقه فوقانی بانک اقتصاد نوین، پلاک 33، طبقه 3، واحد 8
  • 011-35910000
  • info@negarkhodro.com

عضویت در خبرنامه

منو از جدیدترین اخبار مطلع کن
تمام حقوق این سایت متعلق به شرکت فنی و مهندسی نگارخودرو شمال است.